vestigingen extranet inloggen opdrachtgever Vacatures

Meer dan 50 jaar adviseur en bouwbegeleider in Nederland

< Ga terug

APK voor gebouwen per 1 januari verplicht!

12 januari 2016

APK voor gebouwen per 1 januari 2016 verplicht kopt de Cobouw van vandaag 12 januari. Het blijft een aandachtspunt voor gebouweigenaren: het laten onderzoeken van gevels op verroeste spouwankers, betonrot, etc. blijft noodzakelijk. Naast de wettelijke verplichting geeft het u ook de zekerheid en informatie over de status. Onze werkmaatschappij visiplan heeft al honderden gevels geïnspecteerd. Neem gerust contact op voor vrijblijvende informatie en/of een offerte.

 

Bron:
Cobouw, 12 januari 2016

Is het u als gebouweigenaar opgevallen dat u er een belangrijke taak hebt bijgekregen? Waarschijnlijk niet, maar sinds 1 januari dit jaar heeft u de plicht om onderzoek te doen naar de constructieve veiligheid van galerij- en balkonvloeren bij galerijflats van voor 1975. In de Staatscourant van 22 december 2015 staat deze wijziging van het Bouwbesluit 2012 vermeld. Ik vermoed dat dit bericht u is ontgaan; het was immers kerstvakantie.

 

Hoe zat het ook alweer? In 2011 bezweek de galerij op de bovenste verdieping van de Antillenflat in Leeuwarden. Gelukkig vielen er geen slachtoffers; de schrik zat er wel goed in, zeker na wat er in 2003 in Maastricht is gebeurd. Uit onderzoek van EconStruct bleek later dat doorroesting van de wapeningsstaven uiteindelijk tot het bezwijken van de galerij heeft geleid. De doorroesting kwam door putcorrosie.

 

Lees het gehele artikel op Cobouw.

 

Bij gevelinspecties vindt u meer informatie over hoe visiplan te werk gaat.