vestigingen extranet inloggen opdrachtgever Vacatures

Meer dan 50 jaar adviseur en bouwbegeleider in Nederland

< Ga terug   |   Ga naar projecten
Toezicht Markthal 5-OB&V Toezicht Markthal 7-OB&V Toezicht Markthal 6-OB&V slider-obenv2-OB&V Toezicht Markthal 2-OB&V Toezicht Markthal 4-OB&V Toezicht Markthal 3-OB&V Toezicht Markthal 1-OB&V

Toezicht de Markthal, Rotterdam


Sector:
Horeca, parkeren, winkels, woningen

Plaats:
Rotterdam

Opdrachtgever:
Provast

Architect:
MVRDV

Aannemer:
JP van Eesteren

Realisatie:
Oktober 2009 - september 2014

Werkzaamheden:
Bouwkundig toezicht, Risicobeoordeling

Het project de Markthal te Rotterdam, een project van Provast, is in vele facetten een uniek project te noemen.
De Markthal is gevestigd pal naast station Blaak, midden in het Laurenskwartier, dat het nieuwe entreegebied vormt richting het centrum van Rotterdam.

 

De vorm van de Markthal dankt zij aan het prijswinnende ontwerp van MVRDV in opdracht van Provast. De Rotterdamse Markthal is gebouwd naar Zuid-Europees model, waarbij overdekte markten gebruikelijker zijn dan in Nederland.

 

Buiten de unieke boogvorm van de markthal, heeft dit ontwerp een aantal bouwkundige onderdelen die nog niet in Nederland op deze schaal zijn uitgevoerd.
Onder de Markthal bevind zich een 4-laagse parkeergarage. Deze parkeergarage is midden in de binnenstad gebouwd met behulp van een werkvloer van gewapend onderwaterbeton op 15 meter diepte onder maaiveld. Mede door de grote afmeting van deze bouwput (120 x 90 meter) in combinatie met de diepte en de lokatie in het centrum van Rotterdam, kan gesteld worden dat dit één van de meest uitdagende onderwaterbetonstorts van Nederland is geweest. Door de omvang van de bouwput was een gewapend betonnen stempelraam benodigd wat de horizontale gronddruk van het omliggende terrein en bebouwing moest tegenhouden. Dit stempelraam was tevens een extra risicofactor om een waterdichte onderwaterbetonvloer te maken.
De boogconstructie wordt gemaakt door twee flats van 10 verdiepingen te bouwen waarboven een sluitstuk gemaakt wordt. De overspanning van dit sluitstuk bedraagt zo’n 40 meter. Om dit sluitstuk te maken dient er een ondersteuningsconstructie gebouwd te worden van 35 meter hoog, die tijdelijk de betonvloer tijdens uitharden ondersteund. Na verharden van enkele beuken betonvloer kan de ondersteuningsconstructie over rails verreden worden naar de volgende beuken.
De hoefijzervorm van de Markthal wordt op de koppen dichtgezet met een spangevel. Deze gevel bestaat enkel uit glas geklemd tussen stalen spankabels. Deze spankabels worden kruislings opgespannen in de kopgevels van de Markthal. Om zo min mogelijk vervorming van de gevel toe te laten worden deze kabels extreem strak aangespannen. De betonnen kopgevels dienen deze extreme spankracht te kunnen weerstaan en is hierop extra gewapend. De spankabels vereisen een uitzonderlijke hoge maatvoering, waarbij dus tevens rekening gehouden moest worden met de krimp en kruip van het beton, alsmede de zettingen van het gebouw zelf. Na plaatsing van het glas kan de spangevel bij extreme weersomstandigheden wel 1,5 meter heen en weer bewegen. Nog nergens in Nederland is dit type gevel met deze afmetingen uitgevoerd.
De uiteindelijke binnengevel van de markthal wordt uitgevoerd in een geperforeerde staalplaat waarop een kunstwerk van Team Arno Coenen gaat prijken. Diverse kunstenaars uit binnen en buitenland hebben gestreden om het ontwerp van de binnengevel van de markthal te maken. Arno Coenen heeft met zijn ontwerp uiteindelijk de opdracht gekregen zijn plan nader uit te werken. De afbeelding wordt geprint op stalen beplating van 1,5 bij 1,5 meter. Een hoge maatvastheid van de achterconstructie inclusief de stelmogelijkheid van de kozijnen aan de binnenzijde moet het mogelijk maken een nagenoeg naadloze afbeelding van ca 120 bij 90 meter te maken. Mede door de perforatie in de staalplaat zal dit een binnengevel worden met geluiddempende eigenschappen.

 

Het project omvat in de boog: 126 koopappartementen van 70 tot 250 m2 en 102 huurappartementen van 70 tot 150 m2.
Op de begane grond en de 1e verdieping is er ruimte voor 6.200 m2 horeca en voedselgerelateerde winkels. Het overdekte Marktplein bevat 100 units van ca 20 m2.
De -1 verdieping bevat deels een AH supermarkt, een Gall&Gall en een Etos (1800m2), deels parkeergelegenheid voor de ondernemers alsmede 1200 m2 koeling-, opslag- en preparatieruimten. De parkeergarage van -2 tot -4 biedt ruimte voor 1200 parkeerplaatsen.

 

Dit project heeft een uitzonderlijke lange bouwtijd mede door zijn vorm, afmeting en complexiteit. Voor de uitvoering heeft oculus een risicoplantoets op de bovenbouw uitgevoerd. Btb heeft vanaf de start het bouwkundige toezicht namens de opdrachtgever verzorgd. De verwachting is dat de Markthal eind september 2014 zijn deuren voor het publiek opent.

 

Bezoek voor uitgebreide informatie de website www.markthalrotterdam.nl
Bijgaand de film the making of: https://www.youtube.com/watch?v=cvwSU4MtFqM