vestigingen extranet inloggen opdrachtgever Vacatures

Meer dan 50 jaar adviseur en bouwbegeleider in Nederland

< Ga terug   |   Ga naar projecten
Toezicht Oosterpoort 008-OB&V Toezicht Oosterpoort 038-OB&V Toezicht Oosterpoort 036-OB&V Toezicht Oosterpoort 035-OB&V Toezicht Oosterpoort 034-OB&V Toezicht Oosterpoort 030-OB&V Toezicht Oosterpoort 027-OB&V Toezicht Oosterpoort 023-OB&V Toezicht Oosterpoort 017-OB&V Toezicht Oosterpoort 016-OB&V Toezicht Oosterpoort 014-OB&V Toezicht Oosterpoort 013-OB&V Toezicht Oosterpoort 012-OB&V Toezicht Oosterpoort 011-OB&V Toezicht Oosterpoort 009-OB&V Toezicht oosterpoort 8-OB&V Toezicht Oosterpoort 002-OB&V oosterpoort 3-OB&V oosterpoort 2-OB&V

Toezicht Winkelcentrum Oosterpoort Nijkerk, Nijkerk


Sector:
Parkeren, winkels, woningen

Plaats:
Nijkerk

Opdrachtgever:
Aprisco

Architect:
Kentie & Partners architecten

Aannemer:
Akor

Realisatie:
November 2012 - juni 2015

Werkzaamheden:
Bouwkundig toezicht

De Oosterpoort is een gebied aan de rand van het historisch centrum van Nijkerk dat opnieuw ingevuld wordt met een winkelcentrum, koop- en huurappartementen (53) en een parkeergarage met 327 plaatsen. Er zijn twee waardevolle historische panden opgenomen: de voormalige Marechausseekazerne en de Eierhal. Er is veel aandacht besteed aan het behouden en goed inpassen van deze twee panden door de architect: Kentie en Partners, directie: Webscon en opdrachtgever: Aprisco.
De voorgevels van de winkels op het binnen plein krijgen bijna dezelfde gevels terug als de gesloopte pakhuisjes van de eierhandelaren die op die plaats stonden met het aanzicht van de verschillende steen formaten en het voegwerk.
De restauratie van de marechausseekazerne is tijdens de bouwuitvoering in gebruik als directieverblijf voor de aannemer, uitvoering directie en toe-zicht. Na het gereedkomen van het dak van de parkeergarage zal de kap van de gerestaureerde eierhal, 40 ton zwaar, worden teruggeplaatst op de oorspronkelijke locatie waarna de restauratie zal worden voltooid.

 

 

Btb houdt toezicht over het gehele project met zowel de nieuwbouw als de restauratie van de twee historische panden. De opzichter van btb heeft veel ervaring op het gebied van restauratie (onder andere het Rijksmuseum) en is mede daardoor geselecteerd voor dit bijzondere project.
Tijdens de eerste fase is er toezicht op de sloop. De monumentale Eierhal zal terug geplaatst worden op de parkeergarage en het strippen van de Eierhal dient zorgvuldig te gebeuren. Vervolgens is van het gehele monument de staat beoordeeld om te kunnen vaststellen welke delen hergebruikt kunnen worden, zoals kapspanten e.d. Een deel is uit de muur gezaagd en behouden, middels een proefmuurtje is het metselwerk nagemaakt en er wordt gemetseld conform oorspronkelijk metselwerk. De grote verscheidenheid aan specifieke restauratie onderdelen, zoals het metselwerk, het terugplaatsen van oorspronkelijke delen (zoals het dak, de spanten, de plaquettes en de nog terug te plaatsen eieren op de eierhal) of het namaken hiervan, vereist ambacht en vakwerk. De opzichter van btb is met name buiten op de bouwplaats te vinden om aanwijzingen te geven, te overleggen met de uitvoerders en vroegtijdig bij te sturen. Op deze manier wordt er zeer prettig samengewerkt en fouten voorkomen.