vestigingen extranet inloggen opdrachtgever Vacatures

Meer dan 50 jaar adviseur en bouwbegeleider in Nederland

< Ga terug   |   Ga naar projecten
Raadhuisplein 04-OB&V Raadhuisplein 8-OB&V Raadhuisplein 2-OB&V Raadhuisplein 6-OB&V Raadhuisplein 5-OB&V Raadhuisplein 08-OB&V Raadhuisplein 11-OB&V Toezicht Raadhuisplein3-OB&V Toezicht Raadhuisplein4-OB&V Toezicht Raadhuisplein5-OB&V Toezicht Raadhuisplein2-OB&V

Toezicht winkelcentrum Raadhuisplein, Drachten, Drachten


Sector:
Parkeren, winkels, woningen

Plaats:
Drachten

Opdrachtgever:
WRD/Webscon

Architect:
Tangram Architecten

Aannemer:
Koopmans bouwgroep

Realisatie:
2011 - 2015

Werkzaamheden:
Bouwkundig toezicht

Het nieuwe Raadhuisplein krijgt een winkelcentrum met winkeloppervlak van 21.000 vierkante meter, daardoor kunnen er meer en grotere winkels terecht. Op de daken van de winkels komen speciale groendekken, zodat alle bewoners van de 175 woningen van het Raadhuisplein een groen uitzicht hebben.

 

De toegangen tot de woningen worden ruim opgezet: in plaats van smalle portiekjes in de winkelstraat krijgen de bewoners duidelijk zichtbare entrees. Daarnaast zijn de woningen ook te bereiken via brede trappen. Zo wordt benadrukt dat winkelcentrum Raadhuisplein een winkel- én woon-centrum is. De winkels en woningen zijn met de achterkanten naar elkaar toe gebouwd, zodat het winkelpubliek en de bewoners niet meer tegen de grijze achterkanten van allerlei panden aankijken. De parkeergarage heeft een licht en open ontwerp. Zo krijgt zelfs het ondergrondse gedeelte van het complex wat van de sfeer van boven de grond mee.

 

In de binnenstad van Drachten zijn diverse panden gesloopt. Midden in het plan staat een appartementengebouw wat tijdens de bouw bewoond is gebleven. De grootste uitdaging is de logistiek in het plan vanwege de afwezigheid van een bouwterrein. Het ontwerp valt op door de mooie sierbetonelementen in de gevels. Btb voert full time toezicht op dit project.