vestigingen extranet inloggen opdrachtgever Vacatures

Meer dan 50 jaar adviseur en bouwbegeleider in Nederland

< Ga terug

Studentenhuisvesting Johanna bijna gereed

30 september 2015

Sinds de zomer van 2015 tot en met oktober kunnen studenten hun intrek nemen in de nieuwe huisvesting Johanna van SSH te Utrecht.

Toezicht Studentenhuisvesting Johanna Utrecht 5Eind oktober zal de feestelijke oplevering gaan plaatsvinden. Johanna biedt ruimte aan 657 studentenwoningen, bestaande uit: 60% kamers (ongeveer 16 m2) en 40% studio’s (ongeveer 24 m2). Het gebouw telt 19 verdiepingen. Op de kop van het gebouw zijn de groepen met vier, vijf of zes kamers gesitueerd, in het midden de studio’s. De naam van het project: Johanna, is een verwijzing naar de Johannapolder waarop de Uithof gevestigd is.

 

In de Architect is een mooi artikel over dit project gepubliceerd.

 

Koninklijke Tichelaar Makkum heeft voor dit project een nieuw product ontwikkeld waarbij ze tevens middels een nieuwe productstrategie hun marktgebied hebben aangepast. Door architect, Onix NL is eerst de vraag gesteld of Tichelaar voor een dergelijk gebouw een tegel kon ontwikkelen waarbij het beeld zou ontstaan van een wolk. Nadat MVRDV en Koen van Velsen met Tichelaar zeer succesvol geglazuurde gevelstenen hebben toegepast heeft deze ontwikkelingslijn zich doorgezet in de betegelde gevelelementen voor de Studentcloud, de toepasselijke benaming voor het dynamische studentenleven.

 

De persoonlijkheid van de student, maar ook het horen bij een bepaalde groep is vertaald in een gebouw op verschillende niveaus. De gemoedstoestand, de concentratie, de frisheid, de ontmoeting, de ontdekking, de erkenning, de herkenning, de ontspanning van de studenten vinden in het ontwerp een plek. Als een gestolde wolkenlucht verkennen wij met het ruimtelijke ontwerp de aspecten welke de nieuwe omgevingsfactoren van de student gaan worden.